KÖRSÅNGARNA

TV-serie, kriminaldrama

35-åriga kriminalinspektören Eva flyttar från Stockholm till det ökända "mördarbältet" i södra norrland och paras motvilligt ihop med den pensionerade Lars för att utreda mordet på en ung kvinna och dess samband med ett tjugo år gammalt olöst barnamord.

"Körsångarna" handlar om 35-åriga kriminalinspektören Eva Kane som efter ett misslyckat tjänsteingripande tvingas flytta från Stockholm till ett mindre samhälle i södra norrland, även känt som "mördarbältet". Hon ska ersätta Lars som arbetat på orten i hela sitt liv men som precis har gått i pension, för Eva är det sista chansen att kanske kunna rädda sin karriär.

När en okänd kvinna hittas död i skogen och omständigheterna pekar på ett möjligt samband med det tjugo år gamla olösta mordet på tioåriga Sara, så innebär det för Lars en ny chans att finna Saras mördare och därmed få efterlängtad sinnesro. Han ställer genast in sin pensionering och Eva tvingas motvilligt att börja samarbeta med honom.

När utredningen av mordet på den unga kvinnan verkar köra fast beslutar sig Eva och Lars för att återigen gå igenom omständigheterna kring mordet på Sara. Eva rycks snart med i Lars besatthet, vilket skadar hennes relation till sambon Michael och utsätter hennes nyligen adopterade tioåriga dotter Anna för livsfara.

Eva och Lars jakt på mördaren tvingar fram samhällets gömda hemligheter i ljuset och gör det tydligt hur bundna människorna på orten är till varandra och av de tjugo år gamla tragiska omständigheterna kring Saras död. Det gäller även Lars själv, som bevittnade och gav sitt tysta medgivande till den brutala misshandeln av en ung romsk man, felaktigt utpekad som Saras mördare.

Upplösningen avslöjar till sist att det första, tjugo år gamla mordet på Sara hade ett okänt vittne. Ett barn som aldrig trädde fram och berättade vad han såg och som nu har vuxit upp och själv blivit en mördare. En mördare som har satt en utstuderad plan i verket, för att ondskefullt hämnas det han tvingades uppleva som barn.

HUVUDKARAKTÄRER

EVA KANE (35), smidig och stark, driven av en vilja att utmana sig själv, på gränsen till att ständigt vara i konflikt med livet. Hon hoppade av juristlinjen och en framtid på pappas advokatbyrå efter att hon drabbats av cancer och tvingats operera bort sin livmoder. Hon börjar på polishögskolan där hon utmärker sig och får snabbt efter examen jobb på spaningsroteln i Stockholm. Ett tillslag mot organiserad prostitution och trafficking går fel när Eva av misstag skjuter och dödar en av de misstänkta. En av de prostituerade flyr och lämnar kvar sin tioåriga dotter Anna på platsen, Eva är skuldtyngd och väljer att adoptera flickan. Eva åtalas strax därefter för skjutningen och hamnar som utredare bakom ett skrivbord, när en tjänst som kriminalare mitt i det ökända "mördarbältet" blir ledigt. Eva får jobbet och flyttar dit tillsammans med Anna och sin skeptiska sambo Michael.

LARS BRENNAN (65), senig och hård med ett ansikte fårat av hemligheter och minnena av de som han inte kunnat rädda. Lars har dedikerat hela sitt liv åt att arbeta som polis i sin hembygd, ett yrke som han ärvde från sin far och farfar. Misslyckandet med att finna tioåriga Saras mördare har förföljt och brutit ner honom och han har fått kämpa mot både alkoholism och perioder av depression. Den största rädslan är att han, i likhet med sin far, helt ska tappa fotfästet och ta sitt eget liv. Annika, Lars fru, har sett fram emot Lars pensionering och deras planerade flytt till spanska solkusten. Lars beslut att skjuta upp flytten och än en gång ge sig i kast med mordet på Sara, äventyrar inte bara deras gemensamma framtid utan också hans eget liv.

BESKRIVNING

Körsångarna är i första hand en kompromisslös och nervkittlande berättelse om jakten på en mördare. En berättelse som vill underhålla och bygger på en gedigen och sinnrikt utformad deckarintrig som hoppas kunna tilltala en bred publik med intresse för spänningshistorier.

Körsångarna är också en berättelse om ett mindre samhälles gradvisa förfall, skildrat i blixtbelysningen av en mordhistoria. En berättelse som utspelar sig i skuggan av urbaniseringen, på en plats vid sidan av de stora motorvägarna, där isolering och ensamhet kan förvandlas till ondska och hopplöshet.

« oskartornstrom.se