ENHÖRNINGEN

Feature, thriller/drama

Techföretag som värderas till över en miljard dollar brukar kallas för enhörningar – en metafor för något mycket sällsynt. Douglas och Gustaf drömmer om en egen enhörning men när Douglas vaknar upp med en död kvinna på badrumsgolvet måste han bestämma sig för om drömmen är värd att gå över lik för.

Douglas och Gustaf är knappt 30, välklädda, välutbildade, skrupelfria och hänsynslösa. Deras plan går ut på att övertyga Chris, en ökänd svensk porrmiljardär i Barcelona om att de ska investera hans pengar så att myndigheterna inte kommer åt dem. Douglas och Gustaf tänker sedan använda Chris pengar för att ta kontroll över ett svenskt nystartat IT-företag som de har värdefull insiderinformation om.

När Douglas, bakfull vaknar upp på sitt hotellrum i Barcelona efter en vild natts festande hittar han Rafaela, en av porrmiljardärens eskortflickor, liggande död på badrumsgolvet. Douglas den alltid självsäkre och Gustaf den inåtvända byter roller med varandra och plötsligt är det Gustaf som bestämmer och ser till att de dumpar Rafaelas lik och smiter hem till Stockholm. Gustaf motiveras av pengarna och Douglas drivs av skräcken över att det kanske är han som har dödat Rafaela.

Vad ingen av dem vet är att det finns ett vittne. Nioåriga Simon såg vad som hände när Rafaela kom till hotellet på natten och när Douglas och Gustaf slängde hennes kropp i en container på bakgården. Simons familj är illegala invandrare. De bor i hotellets källare där pappan jobbar som städare. Simon är skräckslagen och vågar inte kontakta polisen av rädsla för att hans familj ska utvisas.

Hemma i Stockholm får poliskommissarien Peter uppdraget att samarbeta med spanska polisen i sökandet efter Rafaelas mördare. Efter ett första förhör med Douglas där han närapå brutit ihop, fattar Peter misstankar mot honom och Gustaf. Peter är dock upptagen av en vårdnadstvist med sin ex-fru och har svårt att komma någonstans med utredningen. Han engagerar därför den avdankade och alkoholiserade journalisten Viktor för att gräva fram sanningen om Douglas och Gustafs affärer.

När Gustaf inser att Viktor är på väg att avslöja deras planer om enhörningen ser han ingen annan utväg än att göra sig av med Viktor. Douglas vågar inte hindra Gustaf som hotar med att gå till polisen och avslöja honom som en mördare. Gustaf skjuter Viktor och en livrädd Douglas inser att han måste tillbaka till Barcelona för att ta reda på sanningen om vad som egentligen hände den där natten.

I Barcelona har Rafaelas bror Samuel och Rafaelas ettåriga son förgäves väntat på att Rafaela ska komma hem. När Samuel inser att hans syster mördats vänder han sig till hennes arbetsgivare Chris, för att själv försöka hitta den som dödade henne. Chris vet att Rafaela åkte till hotellet tillsammans med Douglas eller Gustaf, eftersom han betalade henne för att göra det. Chris har samtidigt fått reda på sanningen om vad Douglas och Gustaf tänker göra med hans pengar och han inser att detta är hans möjlighet att ta enhörningen ifrån dem.

När Douglas reser till Barcelona tar Gustaf chansen att avleda misstankarna mot honom själv genom att kontakta Peter och peka ut Douglas som skyldig till morden på både Rafaela och Viktor. Douglas är ensam och eftersökt i en stad han inte känner till, jagad av polisen, Samuel, Chris torpeder och Rafaelas mördare. Den enda som vet sanningen och kan rädda Douglas är Simon. Frågan är bara vem som kommer att hitta vem först?

« oskartornstrom.se